Wednesday 28 December 2016

Πέθανε η «πριγκίπισσα Λέια», Carrie Fisher

Πέθανε σε ηλικία 60 ετών η ηθοποιός Κάρι Φίσερ, η διάσημη πριγκίπισσα Λέια του σύμπαντος του Star Wars.
Νοσηλευόταν στην εντατική έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη πριν από τέσσερις ημέρες - Ο εμβληματικός της ρόλος στον «Πόλεμο των Άστρων» σημάδεψε την καριέρα της - Ο ταραχώδης βίος της, τα προβλήματα με τα ναρκωτικά και η διπολική διαταραχή
Η διάσημη ηθοποιός, σεναριογράφος, συγγραφέας και παραγωγός Κάρι Φίσερ, γνωστή για τον ρόλο της Πριγκίπισσας Λέια στη σειρά ταινιών Star Wars, έσβησε σήμερα σε ηλικία 60 ετών, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη πριν από τέσσερις ημέρες.
Όπως είχε γίνει γνωστό, η ηθοποιός και συγγραφέας υπέστη το οξύ καρδιακό επεισόδιο στις 23 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Λος Άντζελες για το Λονδίνο.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η Φίσερ έμεινε χωρίς σφυγμό για περίπου 15 λεπτά με έναν νοσηλευτή που ήταν στην πτήση να της κάνει μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή όλο αυτό το διάστημα.
Μετά την προσγείωση του αεροσκάφους, η ηθοποιός μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο στη Σάντα Μόνικα, όπου παρέμενε στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση τα τελευταία 24ωρα.
Σύμφωνα με το περιοδικό People, ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Σάιμον Χολς, εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους της κόρης της ηθοποιού, Μπίλι Λορντ.
«Με πολύ βαθιά θλίψη η Μπίλι Λορντ επιβεβαιώνει πως η πολυαγαπημένη της μητέρα, Κάρι Φίσερ, πέθανε το πρωί στις 8.55. Ο κόσμος την αγαπούσε και θα μας λείψει πολύ. Ολόκληρη η οικογένειά μας σας ευχαριστεί για τις σκέψεις και τις προσευχές σας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Μια σημαντική καριέρα, μια ταραχώδης ζωή
Κόρη της βετεράνου της σόουμπιζ, Ντέμπι Ρέινολντς και του σόουμαν Έντι Φίσερ, η Κάρι Φίσερ γεννήθηκε και ανατράφηκε σε στενή επαφή με τον κόσμο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.
Θέλοντας να «ξεφύγει» από τα χνάρια των γονιών της στο Χόλιγουντ, το 1973 η νεαρή τότε Κάρι μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου γράφτηκε σε μια σχολή θεάτρου και σπούδασε υποκριτική για έναν χρόνο.
Δύο χρόνια αργότερα, τα λαμπερά φώτα του Χόλιγουντ της κάλεσαν ξανά πίσω, και η Φίσερ έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία Shampoo με τον Warren Beatty.
Ο πιο διάσημος ρόλος της καριέρας της, εκείνος της πριγκίπισσας Λέια, θα ακολουθούσε το 1977. Την εμπειρία αυτή, που άλλαξε τη ζωή της, κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια η Φίσερ στην πρόσφατη αυτοβιογραφία της «The Princess Diarist», αποκαλύπτοντας και λεπτομέρειες για τον ερωτικό της δεσμό με τον Χάρισον Φορντ.
Ήταν μόλις 19 ετών όταν γυρίστηκε η πρώτη ταινίας της θρυλικής πλέον σειράς sci-fi.
To πρόβλημα της διάσημης ηθοποιού με τις καταχρήσεις ήταν γνωστό σε όλους. Όπως αποκάλυψε η ίδια στην Telegraph, ήταν μόλις 13 ετών όταν άρχισε να καπνίζει μαριχουάνα, ενώ σταδιακά ανέπτυξε πολύ πιο επικίνδυνους εθισμούς σε ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη και το LSD.
Η Φίσερ κατέγραψε τις εφιαλτικές τις εμπειρίες με τα ναρκωτικά στην αυτοβιογραφική νουβέλα της Postcards from the Edge του 1987, η οποία έγινε μπεστ σέλερ και αργότερα γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον επεισοδιακό γάμο της ηθοποιού με τον διάσημο μουσικό Πολ Σάιμον το 1983. Επρόκειτο για μια εκρηκτική σχέση, η οποία έληξε άδοξα εξαιτίας των καταχρήσεων και των προσωπικών ανασφαλειών της σταρ, όπως αναφέρει ο βιογράφος του Πολ Σάιμον, Πίτερ Έιμς Κάρλιν.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι χώρισαν το 1984, η Φίσερ και ο Σάιμον συνέχισαν να βλέπονται για αρκετά χρόνια και οι σχέσεις τους παρέμειναν φιλικές.
Το 1985, η Φίσερ διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή, κάτι που ανακοίνωσε άμεσα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Τα επόμενα χρόνια, η ηθοποιός μίλησε πολλές φορές ανοιχτά για το ψυχολογικό της πρόβλημα, θέλοντας να καταπολεμήσει το στίγμα που το συνοδεύει.
Τη δεκαετία του ’90, η Φίσερ εστίασε κυρίως στην καριέρα της ως συγγραφέας, εκδίδοντας βιβλία
και συνεισφέροντας με τις ιδέες της (χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στα credits) σε σενάρια γνωστών ταινιών όπως το «The Wedding Singer», το «Hook» και το «Sister Act».
Η μοναδική κόρη της Φίσερ, η Μπίλι Λορντ, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1992, προϊόν της σχέσης της ηθοποιού με τον ατζέντη της Μπράιαν Λορντ. Το ζευγάρι χώρισε μετά από τρία χρόνια όταν ο Λορντ ανακοίνωσε δημόσια ότι είναι bisexual, ενώ στη συνέχεια παντρεύτηκε τον σύντροφό του.
Η κληρονομιά της Φίσερ στον κινηματογράφο
Εκτός από την αυθεντική τριλογία των Star Wars και το περσινό «The Force Awakens», η Φίσερ πρωταγωνίστησε σε πολλές άλλες σημαντικές ταινίες της δεκαετίας του 1980, όπως το «The Blues Brothers», το «The Man with One Red Shoe», το «Hannah and Her Sisters» του Γούντι Άλεν και, αργότερα, το «When Harry Met Sally».
Το 2005, η Φίσερ βραβεύτηκε με το βραβείο Women of Vision Award για την προσφορά της στον κινηματογράφο. Τρία χρόνια αργότερα, η αυτοβιογραφία της Wishful Drinking ενέπνευσε ένα θεατρικό έργο και στη συνέχεια ένα ντοκιμαντέρ του HBO.
Σχετικά με την επιστροφή της στον ρόλο που εκτόξευσε την καριέρα της, εκείνον της πριγκίπισσας Λέια, με το «The Force Awakens», η Φίσερ είχε δηλώσει στο περιοδικό People το 2015: «Το ήξερα ότι θα συνέβαινε κάτι συνταρακτικό με αυτήν την ταινία, το οποίο θα επηρέαζε τη ζωή μου με τρόπους που δεν μπορούσα να κατανοήσω πλήρως».
Η ταινία έφερε ξανά την Φίσερ στο προσκήνιο, εξασφαλίζοντάς της μια υποψηφιότητα στα βραβεία Saturn για τον καλύτερο Β' γυναικείο ρόλο.
 

No comments:

Post a Comment