Friday 23 December 2016

Τα Αρχαία Ελληνικά του Αυστραλού πρωθυπουργού


 Μεγάλος θαυμαστής της Αρχαίας Ελλάδας είναι ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του πολιτικού του βίου αποκαλύπτει την αγάπη του για την αρχαιοελληνική γραμματεία και συχνά επικαλείται αυτές τις γνώσεις του για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, και ασφαλώς για να εμπλουτίζει τους δημόσιους λόγους του.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε εκθειάσει τις γνώσεις και την αγάπη του αείμνηστου Gough Whitlam για την Αρχαία Ελλάδα και τα Αρχαία Ελληνικά.

Υπάρχουν μαρτυρίες ομογενών, μεταξύ αυτών και του αείμνηστου Τάκη Καλδή, ότι κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει με τον Whitlam σε γνώσεις για την Αρχαία Ελλάδα.

Η Αυστραλία πλέον, έχει έναν ακόμη πρωθυπουργό με την ίδια αγάπη για την αρχαιοελληνική γραμματεία, που συχνά επικαλείται αυτές τις γνώσεις του για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, και ασφαλώς για να εμπλουτίζει τους δημόσιους λόγους του. Είναι ο Malcolm Turnbull.

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2015  όταν στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μνημείο γινόταν ειδική εκδήλωση για Αυστραλούς δημοσιογράφους που υπήρξαν ανταποκριτές πολέμου, ο κ. Turnbull, θύμισε στο ακροατήριό του, για να μην πούμε ότι ενημέρωσε και όσους δεν το γνώριζαν, ότι ο πρώτος ανταποκριτής πολέμου, ήταν ο Θουκυδίδης. Τα δικά μας λόγια περιττεύουν.

«Arguably, the first war correspondent, arguably the world’s first historian, was of course Thucydides who wrote and who was a participant in the Peloponnesian War. Although, I’d say to the Admirals and the Generals, he was also a General so he was multi-tasking – perhaps that wouldn’t be allowed, wouldn’t be acceptable nowadays».

«Αναμφισβήτητα ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής, αναμφισβήτητα ο πρώτος ιστορικός της ανθρωπότητας, ήταν βεβαίως ο Θουκυδίδης ο οποίος έγραψε για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και συμμετείχε σε εκείνο τον πόλεμο. Παρ’ ότι θέλω να πως στους Ναυάρχους και τους Στρατηγούς, ο Θουκυδίδης ήταν επίσης και στρατηγός, πολυτάλαντος δηλαδή- αν και κάτι τέτοιο ίσως να μην επιτρεπόταν σήμερα, να μην ήταν αποδεκτό», ανέφερε ο Malcolm Turnbull.

Ο Turnbull και ο Αλκιβιάδης
Σε μια άλλη περίπτωση (14 Ιουλίου 2014), όταν ήθελε να πει πως συμπεριφέρεται η Κίνα ως υπερδύναμη, επικαλέστηκε από το βήμα της Βουλής, τα όσα είπε ο Αλκιβιάδης της πανίσχυρης Αθήνας, όταν πήγε στην Μήλο, προκειμένου να πείσει τον λαό εκεί, να υποταχθεί στις αθηναϊκές απαιτήσεις. Και πάλι τα λόγια εκείνα ήταν από την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου που συνέγραψε ο Θουκυδίδης:

«The Athenian ambassadors, led by Alcibiades, said 'cut the crap. You know as well as we do that, in the real world, justice is to be found only as between equals in power. As for the rest, the strong do as they will, and the weak suffer as they must'," said Malcolm Turnbull, retelling Thucydides' story in his own words»

Οι νόμοι του Σόλωνα στην αυστραλιανή πολιτική
Στις 17 Φλεβάρη του 2015, ο Malcolm Tunrbull υπουργός Επικοινωνιών τότε, εμφανίστηκε στην εκπομπή, «Q and A», του δημόσιου καναλιού ABC. Ρωτήθηκε εκεί, εάν τα μέτρα και οι νόμοι και γενικά η τότε κυβερνητική πολιτική, υπό τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ, ήταν η σωστή, ή είχαν γίνει λάθη.

Και πάλι, ο ελληνολάτρης, Malcolm Turnbull, κατέφυγε στις αρχαιοελληνικές γνώσεις του, και θυμήθηκε τον Σόλωνα, τον αρχαίο νομοθέτη των Αθηνών.

«I think the - you know, I think the fact that we haven't been able to get a lot of this through means that mistakes have been made. You know, the great lawmaker Solon who wrote the first laws of Athens, the first legislator, we learnt about him at law school, he was asked, he said - they said, "Solon, are these laws you’ve given Athens the best laws?” And he said, "They are the best laws the Athenians will accept". And the fact is that you’ve got to get your laws through. You’ve got to get the public to accept them. You’ve got to get the Parliament to accept them. So we just have to do a better job of advocacy.

«Το γεγονός, ότι δεν μπορέσαμε να περάσουμε πολλά από τα μέτρα μας στο Κοινοβούλιο, σημαίνει ότι έγιναν λάθη. Και ξέρετε, ο μέγας νομοθέτης Σόλων, που έγραψε τους πρώτους νόμους για την Αθήνα, μάθαμε για εκείνον στη Νομική Σχολή». Στη συνέχεια ρωτήθηκε το εξής: Σόλων, αυτοί οι νόμοι που έδωσες στην Αθήνα, είναι οι καλύτεροι νόμοι; Και απάντησε ο Σόλωνας: «Αυτοί είναι οι καλύτεροι νόμοι που οι Αθηναίου θα αποδεχθούν». Και με αυτή τη ρήση του Σόλωνα, ο Malcolm Tunrbull, ήθελε να πει ότι πρώτη μέριμνα είναι να ψηφιστούν οι νόμοι στο Κοινοβούλιο και μετά να τους αποδεχθεί η κοινωνία. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε καλύτεροι συνήγοροι για το δίκαιο και το καλό των νόμων και των μέτρων που εισηγούμαστε.

Ο Όλυμπος και ο επικήδειος του Γκοφ Γουΐτλαμ
Άλλη μια «αρχαιοελληνική» στιγμή, του Malcolm Tunrbull, την οποία θυμόμαστε με συγκίνηση, είναι όταν είχε αποβιώσει ο Γκοφ Γουΐτλαμ, στις 21 Οκτωβρίου το 2014. Οι δυο τους είχαν στενή φιλία. Στα πολλά και καλά που είπε μέσα στην Βουλή, για τον γίγαντα της αυστραλιανής πολιτικής, ήταν και το γεγονός ότι ο Whitlam είχε συμπληρώσει 70 χρόνια γάμου με την αγαπημένη του Μάργκαρετ. Η οποία Μάργκαρετ είχε φύγει πρώτη από τη ζωή. Με δάκρυα στα μάτια, λοιπόν, ο Tunrbull είχε πει ότι αν ο Γκοφ Γουΐτλαμ, είναι στον Όλυμπο με τους Θεούς, τότε η παρηγοριά είναι ότι εκεί ψηλά στο βουνό των Θεών, είναι μαζί του και η Μάργκαρετ, και οι δυο τους δεν είναι πια χώρια.

Τον φιλελληνισμό, και όχι μόνο του Malcolm Turnbull εκθειάζουν και ομογενείς πολιτικοί που τον στηρίζουν και τον γνωρίζουν προσωπικά, όπως ο ομογενής γερουσιαστής και Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, ο Αθανάσιος Συνοδινός, αλλά και η βουλευτής των Εργατικών, Μαρία Βαμβακηνού.

Κείμενο: Θέμης Καλλός
Τεχνική επεξεργασία: Στέργος Καστελλορίου

Πηγή: http://www.sbs.com.au

No comments:

Post a Comment