Thursday 25 August 2016

ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΞΕΧΡΕΩΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Υπάρχει πετρέλαιο στον Έβρο – Όμως μόνο στην Θάσο έχουμε πλήρη εκμετάλλευση – Εισάγουμε 14 τόνους χρυσού από την… Ελβετία, ενώ έχουμε δικά μας κοιτάσματα

  Κρύβει άραγε ένα θησαυρό η χώρα μας, με τον οποίο θα μπορούσαμε να εξοφλήσουμε το χρέος προς τους δανειστές μας ; Ο καθηγητής ορυκτολογίας, Ανέστης Φιλιππίδης υποστηρίζει πως αν επενδύσουμε στην έρευνα, μέσα σε 2 με 3 χρόνια θα αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε το χρέος που οφείλουμε.


– Η ομάδα σας κύριε Φιλιππίδη έχει κάνει τόσες έρευνες γύρω από τα κοιτάσματά μας και τον ορυκτό μας πλούτο. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόσβεση του χρέους μας;
– Τα τελευταία χρόνια με τον συνάδελφο κύριο Τσιραμπίδη αξιολογούσαμε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο αλλά και όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις.
Περίπου 800 μελέτες και εκθέσεις, 40 ετών.
Λάβαμε υπόψη μας παραμέτρους όπως εάν τα αποθέματα είναι βέβαια ή ενδεικτικά αν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών είναι αξιόπιστες ή δεν είναι. Αξιολογώντας τον ορυκτό μας πλούτο, καταλήξαμε ότι η αξία του είναι περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια και ότι αν αξιοποιήσουμε τα βέβαια, τα σίγουρα αποθέματα, ο ορυκτός πλούτος ναι, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόσβεση.

– Όταν λέμε ορυκτός πλούτος, τι εννοούμε; Και που χρησιμοποιείται;
– Ο ορυκτός πλούτος χωρίζεται σε 3 κατηγορίες. Ένας είναι τα ενεργειακά, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο λιγνίτης. Από αυτά παίρνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Φέτος, το 55% της ηλεκτρικής ενέργειας το πήραμε από τον λιγνίτη.
Μετά έχουμε τα μεταλλεύματα. Χρυσός, άργυρος, χαλκός. Αυτή είναι η δεύτερη κατηγορία. Η τρίτη κατηγορία είναι τα βιομηχανικά ορυκτά.
Καθημερινά και παντού, ο άνθρωπος καταναλώνει ορυκτά. Στα φάρμακά του, στην οδοντόπαστά του, όταν πίνει εμφιαλωμένο νερό.


Η αξία στα βιομηχανικά ορυκτά έχει εκτιμηθεί στα 60δις, στα 72 δις είναι τα μεταλλεύματα και στα 1,36 τρις είναι τα ενεργειακά. Τα ενδεικτικά αποθέματα που ανήκουν οι υδρογονάνθρακες είναι το  πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μόνο τα αποθέματα πετρελαίου στην Ελλάδα  υπολογίζονται στα 100 δις βαρέλια η αξία τους είναι περίπου 700 δις ευρώ.
– Τα βιομηχανικά αποθέματα;
– Βιομηχανικά έχουμε τουλάχιστον 15 διαφορετικά είδη. Δηλαδή, αναλογικά με την έκταση θα λέγαμε ότι η χώρα μας είναι προικισμένη. Ο Θεός ευλόγησε την Ελλάδα!


– Λέτε για ύπαρξη πετρελαίου στο Ιόνιο, στο Κατάκολο Ηλείας, στην Κρήτη, στη Θεσπρωτία, στα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα, τον Αστακό. Στα Φιλιατρά, τη Μεσσηνία, τα Γρεβενά, στο Θερμαϊκό Κόλπο, στη Θάσο, στον νομό Έβρου. Στα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Ικαρία, Σκόπελο, Ρόδο… Υπάρχει κάπου εκμετάλλευση;
– Μόνο στη Θάσο έχουμε εκμετάλλευση. Δυστυχώς. Οι πολιτικοί μας,, δεν πιστεύουν στον ορυκτό μας πλούτο. Υπάρχει ο χρυσός, ας πούμε αλλά εμείς εισάγουμε 14 τόνους χρυσού από την Ελβετία .  Έχω 28 χρόνια που ακούω μονάχα ανακοινώσεις. Εγώ θέλω να δω να δίνεται η άδεια και να ξεκινάει η επένδυση.

– Είστε ένας από τους καθηγητές των οποίων οι μελέτες ζητούνται από τους επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν ή όχι σε μια επένδυση, σωστά;
– Ναι και συνήθως ανακαλύπτω ότι η επένδυση αυτή δεν γίνεται τελικά, στη χώρα μου αλλά σε κάποια γειτονική χώρα. Όπως στην Τουρκία, την Ουγγαρία, την Αλβανία. Κυρίως με τα βιομηχανικά ορυκτά, έχουμε ένα δαιδαλώδες σύστημα στην Ελλάδα που δεν επιτρέπει  εύκολα να πάρει κάποιος άδεια.


– Εδώ πάμε στις γνωστές διαδικασίες, στο γνωστό μπαξίσι που ζητούν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα;
– Τα τελευταία χρόνια ήμουν στην Τουρκία για να αξιολογήσω κάποια λατομεία. Παρατήρησα ότι το μπαξίσι εκεί είναι πάρα πολύ φθηνό. Παντού υπάρχει μπαξίσι. Είναι παγκόσμιος νόμος. Αλλά εκεί είναι φθηνότερα.

– Για τις οικολογικές οργανώσεις που αντιδρούν τι έχετε να πείτε;
– Ακούω πολλές υπερβολές. Κοιτάξτε η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Όποιες χώρες δεν ακολουθούν τη νομοθεσία ή δεν έχουν ελεγκτικούς μηχανισμούς για να κλείσουν είτε την επικίνδυνη μονάδα είτε να τιμωρήσουν τον παραβάτη, έχουν πρόβλημα.
Εγώ θα ήμουν πολύ θετικός στο να ξεκινήσουμε αύριο να εκμεταλλευόμαστε τα βέβαια αποθέματα μας με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, κάτι που μπορούμε  να  κάνουμε, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όταν μπει μπρος σε αυτή τη μηχανή, με τα 15 βιομηχανικά ορυκτά και τα 7 μέταλλα που διαθέτουμε, αν δώσουμε λεφτά στην έρευνα μέσα σε 2-3 χρόνια θα αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε το χρέος.
Τα συμπεράσματα τα αφήνω σε σας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΛΥΚΟΣ
«Ο κ. Ανέστης Φιλιππίδης είναι καθηγητής Ορυκτολογίας και Κοιτασματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»






No comments:

Post a Comment