Wednesday 17 August 2016

Ρίο 2016: Ασημένιος Ολυμπιονίκης ο Σπύρος Γιαννιώτης στην κολύμβηση

Ο Έλληνας πρωταθλητής συμμετείχε στον τελικό της Μαραθώνιας κολύμβησης και κατάφερε να ανέβει στη δεύτερη θέση παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο. "Είχα κλείσει τα μάτια και είπα 'όλα για όλα'" δήλωνε μετά τον άθλο του ο ασημένιος Ολυμπιονίκης 
Ο Κερκυραίος παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης έδωσε τη μεγάλη μάχη για ένα μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο και βγήκε νικητής, με χρόνο 1.52.59 στο αγώνισμα των 10χλμ. Αν και πέρασε τη γραμμή τερματισμού πρώτος, δεν ακούμπησε το πίνακα του τερματισμού, όπως προβλέπεται, με αποτέλεσμα να πάρει το ασημένιο μετάλλιο καταγράφοντας τον ίδιο χρόνο με τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν.
AdTech Ad
Οι διοργανωτές έδωσαν τον Έλληνα αθλητή πρώτο αμέσως μετά τον τερματισμό, ενώ στη συνέχεια πέρασαν αρκετά λεπτά αγωνίας ώσπου να ξεκαθαρίσει η θέση στο βάρθο. Τελικά, στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών αγώνων, ο Έλληνας πρωταθλητής εμφανίστηκε δεύτερος με τον ίδιο ακριβώς χρόνο από τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν με 1:52:59.8.

Ακολούθησε η απονομή των μεταλλίων, όπου ο Σπύρος Γιαννιώτης φόρεσε στο στήθος το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο και έκανε ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα.

"Είχα κλείσει, τα μάτια και είπα, όλα για όλα. Είναι η τελευταία σου ευκαιρία, αξιοποίησέ την όσο μπορείς"

"Σήμερα είπα στον εαυτό μου, τα τελευταία μέτρα μπόρεσε αυτό που δεν μπορείς να φανταστείς" ανέφερε ο Σπύρος Γιαννιώτης με το μετάλλιο στα χέρια στον ανταποκριτή της ΕΡΤ: "Είχα κλείσει, τα μάτια και είπα, όλα για όλα. Είναι η τελευταία σου ευκαιρία, αξιοποίησέ την όσο μπορείς".
"Είχα κλείσει τα μάτια, πήγαινα μηχανικά. Δεν μου βγήκε η χεριά, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό για το οποίο ήρθα το πραγματοποίησα. Ήταν δύσκολο, έχω κουραστεί πολύ, αλλά ευτυχώς που δικαιώθηκα" ανέφερε για την αγωνία τα αμέσως επόμενα λεπτά του τερματισμού, που έδιναν το Γιαννιώτη πρώτο και χρυσό Ολυμπιονίκη.

"Δεν μπορούσα να φανταστώ το βάθρο. Το φαντάστηκα στα τελευταία 100μ. Σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής μου"

"Τόσα χρόνια έχω κουραστεί, σήμερα ήξερα ότι θα κάνω ότι μπορέσω. Δεν μπορούσα να φανταστώ το βάθρο. Το φαντάστηκα στα τελευταία 100μ" συμπλήρωσε. "Δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο φινάλε, δεν με απασχολεί το μετάλλιο. Σίγουρα θα ήθελα την πρώτη, την ήθελα. Αλλά το όνειρό μου ήταν αυτό, το βάθρο. Μετά από πέντε ολυμπιακούς αγώνες" ανέφερε εμφανώς συγκινημένος.  Με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τον προπονητή του, τη γυναίκα του και όλο τον κόσμο που του έδωσαν όπως είπε απίστευτη ώθηση για να τα καταφέρει. "Σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής μου" σημείωσε κλείνοντας.

Πέντε συμμετοχές σε ολυμπιακούς αγώνες

Ο Σπύρος Γιαννιώτης ήταν 5ος και 7ος ολυμπιονίκης της κολύμβησης στην Αθήνα, ο μοναδικός Έλληνας με παρουσία τέσσερις σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων στην κολύμβηση. Ανήκει στον Ολυμπιακό. Προπονητής του είναι ο Νίκος Γέμελος. Το 2011 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα 10 χλμ σε ανοιχτό νερό και αναδείχθηκε Αθλητής της Χρονιάς από τον ΠΣΑΤ. Κατόπιν επιλέχθηκε από τη FINA ως υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στον κόσμο για το 2012 στην ανοιχτή θάλασσα.
Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, ύστερα από 108 χρόνια, ήταν η μία από τις 3 πρώτες ελληνικές παρουσίες σε ολυμπιακούς τελικούς, στις 14 Αυγούστου του 2004. Ο Γιαννιώτης έκανε πανελλήνια επίδοση το πρωί στα 400 μ. ελεύθερο με 3.48.77 (πέρασε έβδομος) και το βράδυ στον τελικό είχε τον ίδιο χρόνο και κατέλαβε την ίδια θέση. Έτσι, αναδείχθηκε 7ος ολυμπιονίκης.
Ξανά στα 400μ. ελεύθερο κέρδισε 1 αργυρό μετάλλιο με 3:51.84 στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005, στην Αλμερία. Στους ίδιους αγώνες κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 1.500μ. ελεύθερο, με επίδοση 15 λεπτά 24.84 και την τρίτη θέση στα 800 μέτρα ελεύθερο, αφού στον τελικό κάλυψε την απόσταση σε 8 λεπτά 03.60.
Γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 19 Φεβρουαρίου 1980 και πρώτη του ομάδα ήταν ο Ν.A.O.K. (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας). Αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000. Ήταν έβδομος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκας το 2001. Το 2003 κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 4Χ200μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

No comments:

Post a Comment