Wednesday 6 April 2016

Πώς λειτουργούν και πόσα χρήματα ζητούν οι διακινητές προσφύγων

Αποκαλυπτικοί διάλογοι με τους δουλεμπόρους

Τον τρόπο που λειτουργούν οι διακινητές προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας και τα ποσά που ζητούν για να μεταφέρουν τους ανθρώπους από τη χώρας μας προς τη βόρεια Ευρώπη, αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Alpha.
«Χρειαζόμαστε μια βδομάδα για να βρούμε ή να φτιάξουμε τα διαβατήρια και να στα δώσουμε», ακούγεται να λέει ο διακινητής, ενώ παράλληλα υπόσχεται στον υποψήφιο «πελάτη» να μεταφέρει συγγενή του από την Τουρκία στην Ελλάδα, με τη βοήθεια των συνεργών «φίλων» του στη γειτονική χώρα.
«Οι φίλοι μου (διακινητές) μου παίρνουν 2.000 δολάρια για ένα άτομο. Όταν τους φέρουμε εδώ στην Ελλάδα, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι εάν η αστυνομία τους πιάσει και τους πάει πίσω στην Τουρκία. Δεν θα επιστρέψουμε τα χρήματά σας», λέει ο διακινητής.
Όσο για τα διαβατήρια προκειμένου οι πρόσφυγες να φύγουν για άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο διακινητής εξηγεί ότι αρχικά θα πρέπει να τον μεταφέρουν σε κάποιο ελληνικό νησί.
«Από αυτό το νησί η τιμή θα είναι υψηλότερη, είναι 4.500 ευρώ. Με το αεροπλάνο χρησιμοποιούμε διαβατήρια που θα είναι κοντά στη δική σου φυσιογνωμία η φωτογραφία του. Εάν δεν βρούμε φωτογραφία που θα σου μοιάζει, θα αλλάξουμε φωτογραφία στο διαβατήριο. Θα ανοίξουμε τη ζελατίνα και θα βάλουμε τη δική σου φωτογραφία. Τα μηχανήματα στο αεροδρόμιο δεν θα εντοπίσουν τη διαφορά», εξηγεί ο δουλέμπορος.
 
 

No comments:

Post a Comment