Wednesday 27 April 2016

«Σκουπίζουν» από παντού τα ταμειακά διαθέσιμα

 

Από την προηγούμρνη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την επιχείρηση «σκούπα» για τη μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό την αντιμετώπιση ενδεχόμενης οικονομικής ασφυξίας.  

Το σκηνικό ξυπνάει μνήμες περσινού καλοκαιριού, όταν η κυβέρνηση είχε σαρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα, αφού η διαπραγμάτευση κρεμόταν από μια κλωστή. 
Την Πέμπτη εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ η μεταφορά ποσού, με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο που χορηγεί η ΤτΕ είναι υψηλότερο, 3,70%. Την ίδια μέρα εστάλη έγγραφο στα νοσοκομεία όλης της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα. 
Το ίδιο κυβερνητικό αίτημα απευθύνθηκε και στον ΕΟΠΥΥ, παρότι έχει τεράστιες οφειλές προς τρίτους. 
Χθες, εγκρίθηκε η μεταφορά 67 εκατ. ευρώ από το Ταμείο της Βουλής σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. 
Το σαφάρι δεν έχει τέλος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ρευστότητα για την κάλυψη των αναγκών καθώς όπως επισήμανε και ο Ρέγκλινγκ, η ρευστότητα στην Ελλάδα «γίνεται για άλλη μια φορά οριακή». 
Το επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση στις επιστολές της προς τις διοικήσεις οργανισμών είναι ότι η μεταφορά είναι προς όφελός τους, αφού το επιτόκιο είναι υψηλότερο. 
Από τους πρώτους στόχους όπως και πέρυσι ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ. Με απόφαση του ΔΣ του οργανισμού που ελήφθη δια περιφοράς μεταφέρθηκαν στην ΤτΕ 100 εκατ. ευρώ. Ανάλογο αίτημα για μεταφορά διαθεσίμων υπεβλήθη στο Ταμείο Νομικών.

No comments:

Post a Comment