Thursday 21 April 2016

Από τη σκοπιά δυο Ελληνίδων μαθητριών

Γιατί είναι σημαντική η εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στο South Oakleigh College;

Η Γεωργία Κάζη με την δασκάλα της, Φιλιώ Δημακάκου
Η Γεωργία Κάζη με την δασκάλα της, Φιλιώ Δημακάκου

Η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς προσφέρει πληροφορίες για τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι οποίες συναντούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μας τιμά βαθύτατα που το σχολείο μας, το South Oakleigh Secondary College μας παρέχει την επιλογή της μελέτης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Οι ρίζες της μπορούν να εντοπιστούν πολλά χρόνια πριν, με διάφορες άλλες γλώσσες να χρησιμοποιούν λέξεις που προέρχονται από αυτήν. 
Η οργάνωση του προγράμματος των Αρχαίων Ελληνικών αποτελεί πρωτοβουλία του σχολείου μας, και η καθιέρωσή του έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Ο κύριος λόγος που επιλέξαμε να μελετήσουμε Αρχαία Ελληνικά είναι ότι τα είχαμε ήδη διδαχθεί στην Ελλάδα, συνεπώς, μας συναρπάζει το γεγονός πως έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη μελέτη τους στη Μελβούρνη. Επίσης, μας βοηθά να κερδίσουμε υψηλότερους βαθμούς που θα μας βοηθήσουν στο τελικό αποτέλεσμα των γραπτών κατατακτήριων εξετάσεων για το πανεπιστήμιο. Το 2015 τα Αρχαία Ελληνικά παρείχαν 10 επιπλέον βαθμούς, συμβάλλοντας στο μαθητικό ATAR του σχολείου, καθορίζοντας την προσφορά που έλαβαν οι μαθητές από πανεπιστήμια και κολλέγια στο τέλος της δωδέκατης τάξης. 
Αυτό σημαίνει ότι ένα μαθητικό αποτέλεσμα των 39 μονάδων εκ των 50 στα Αρχαία Ελληνικά, θα αναβαθμιστεί στο αποτέλεσμα των 49 μονάδων εκ των 50 υπολογίζοντας την επίδοση ATAR με τη νέα κλίμακα. Τα μαθήματα γίνονται στο κτίριο του South Oakleigh Secondary College κάθε Τετάρτη από τις 1.30μμ. μέχρι και τις 5μμ.

Ειρήνη και Χρυσάνθη Μακαντάση
Οι μαθήτριες, Ειρήνη και Χρυσάνθη Μακαντάση. Φώτο: Κώστας Ντεβές

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
Το σχολείο μας, South Oakleigh Secondary College που μας παρέχει την μεγάλη ευκαιρία εκμάθησης ξένων γλωσσών. Τα Νέα Ελληνικά είναι πολύ σημαντικά για μένα. Εξασκώντας τις ικανότητές μου στη συνομιλία, καθώς και μέσω άλλων μεθόδων συνεργασίας με τους συμμαθητές μου απέκτησα την ευκαιρία να βελτιώσω τις γνώσεις μου. 
Ως μαθήτρια που ήδη έχει ολοκληρώσει το μάθημα των Νέων Ελληνικών VCE, σας διαβεβαιώνω ότι νιώθω ευγνώμων. Ο λόγος που έχω αυτά τα συναισθήματα είναι επειδή τα Νέα Ελληνικά είναι μία πλούσια, όμορφη γλώσσα που συνέβαλε στην ανάπτυξη πολλών άλλων γλωσσών. Πέρυσι μου απονεμήθηκε βραβείο από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Μελβούρνης και Βικτώριας. Ήμουν μία από τις μαθήτριες που σημείωσε αποτέλεσμα πάνω από 40, κάτι που επιβραβεύτηκε με ακαδημαϊκό και χρηματικό βραβείο από την Ελληνική Κοινότητα. Ως αποτέλεσμα, ο βαθμός μου θα ανέβει πέντε μονάδες στο τέλος της σχολικής χρονιάς, κάτι που θα μετρήσει στο συνολικό βαθμό του ATAR μου. Προτρέπω όλους τους μαθητές να μαθαίνουν Νέα Ελληνικά καθώς δεν είναι μόνο κομμάτι της κουλτούρας μας αλλά και της ταυτότητάς μας.
Γεωργία Κάζη

Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών ή την 'Ανοιχτή βραδιά' (Open Night) του South Oakleigh College, ποu θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 19 Απριλίου στις 7:00 το απόγευμα, παρακαλώ επικοινωνήστε με την διευθύντρια, κ. Ελένη Κοζιάρη, στο τηλέφωνο 9579 2333. Πληροφορίες επίσης θα δοθούν για τα επιταχυνόμενα προγράμματα, που αφορούν χαρισματικούς μαθητές στα Αγγλικά, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.

No comments:

Post a Comment