Tuesday 8 March 2016

Προσφυγικό χάος στη χώρα μας

prosfigiko-chaos-sti-chora-mas

«Πλημμύρισε» ανθρωπιά χθες το Σύνταγμα

Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα που παλεύουν να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, ασφυκτικά στοιβαγμένοι από τον Πειραιά έως την Ειδομένη.
Χθες σημειώθηκε άλλο ένα ναυάγιο στα παράλια της Τουρκίας με 25 νεκρούς, ανάμεσά τους δέκα
παιδιά και το Λιμενικό να έχει σώσει 15 άτομα, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των επιβατών στη βάρκα.
Στην Ειδομένη φτιάχτηκε χθες ένας νέος καταυλισμός καθώς ο ήδη υπάρχων έχει γεμίσει με 13.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ξημερώματα της Κυριακής δυνάμεις της αστυνομίας άδειασαν την πλατεία Βικτωρίας, που είχε γίνει καταφύγιο προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν προς Σχιστό και Ελληνικό.

Κατασκευάζονται 15 νέα hotspot

Δεκαπέντε νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων, ετοιμάζει η κυβέρνηση, οι οποίοι ενδέχεται να είναι έτοιμοι και εντός της εβδομάδας Τέσσερις εξ' αυτών θα κατασκευαστούν στην Αττική και συγκεκριμένα σε:
-  ​Μαλακάσα -Χωρητικότητα 4.000 ατόμων
-  Αφίδνες -Χωρητικότητα 3.000 ατόμων
-  Άγιος Ανδρέας -Χωρητικότητα 500 ατόμων
- Ελαιώνας (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 700 ατόμων

Οι υπόλοιποι 11 θα κατασκευαστούν στις εξής περιοχές:

-  Δράμα -Χωρητικότητας 800 ατόμων
- Θερμοπύλες (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 400 ατόμων
-Ήπειρος (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
-Θεσσαλία (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
-Λιτόχωρο (θα είναι έτοιμο μετά τις 15/3) -Χωρητικότητας 4.000 ατόμων

Μουζάλας: Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων

Για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση, την οποία χαρακτήρισε ως καινούργια κατάσταση, το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία.
Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο γεγονός, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να διέλθουν από την χώρα 850.000 πρόσφυγες «και ευρύτερα στην κοινωνία κανείς δεν πήρε είδηση».
Επανέλαβε ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό», προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε «πολύ προσωρινές», όπως μετ΄επιτάσεως τόνισε, εγκαταστάσεις.
«Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα» είπε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι μετά την συγκέντρωσή τους θα δούμε την διανομή τους επισημαίνοντας ότι στην αρχή μιας κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο πρόβλημα.
Επισήμανε ,επίσης, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα ο κρατικός μηχανισμός είχε μάθει αλλιώς, στην αποτροπή και τον εγκλεισμό, ενώ τώρα λειτουργεί αλλιώς.
Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε ότι οι εκεί πρόσφυγες πρέπει να πεισθούν πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός, προσθέτοντας ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική φροντίδα και τροφή, ενώ «θέλουμε να κατεβούν προς τα κάτω». Ο κ. Μουζάλας είπε ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρεπείς συνθήκες.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, είπε ότι περάσαμε δύσκολα, αλλά όχι γιατί φταίμε, προσθέτοντας ότι αφενός μεν οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν τίποτα να πουν τώρα», αφετέρου δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις υποχρεώσεις της σε αντίθεση με την Ευρώπη που δεν είναι. Έχουμε πολιτική υποστήριξη από την Ευρώπη, αλλά όχι πρακτική και αυτό είναι που θα προσπαθήσει να αντιπαλέψει ο Αλέξης Τσίπρας είπε ο κ. Μουζάλας.
Ανέφερε ότι εργαλεία της Ελλάδας είναι η μετεγκατάσταση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα μόνο προς την Ευρώπη θα δημιουργούσε πόλο έλξης προσφυγικών ροών, ενώ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.
Ως δεύτερο εργαλείο ο κ. Μουζάλας ανέφερε όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους το ΝΑΤΟ, του οποίου το σχέδιο για την μείωση των ροών θέλουμε να πετύχει. Ως τρίτο εργαλείο ανέφερε την επιστροφή μεταναστών, επισημαίνοντας ότι ένα κράτος πρέπει να δουλεύει με διεθνείς κανόνες και συνθήκες. Ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα στην Ευρώπη θα υπάρξει πολύ μεγάλο παζάρι.

Πλημμύρισε ανθρωπιά χθες το Σύνταγμα

Σχεδόν 10.000 Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με αποτέλεσμα η πλατεία Συντάγματος να «πλημμυρίσει» από σακούλες με ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, βρεφικά είδη, είδη υγιεινής.
«Από τις 10 το πρωί δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να έρχονται και να προσφέρουν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέλος του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και υπογραμμίζει ότι η προσέλευση του κόσμου έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. «Είναι συγκινητική αυτή η ανταπόκριση. Δεν περιμέναμε όλη αυτήν την ευαισθησία που έχει δείξει ο κόσμος και τα κύματα αγάπης που σήμερα εισπράξαμε» προσθέτει.
Άνθρωποι σε αναπηρικό καροτσάκι, ηλικιωμένοι, γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά τους, νεαρός κόσμος, όλοι περνούσαν και άφηναν και κάτι για τους πρόσφυγες, τους άστεγους, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι 200 εθελοντές παραλάμβαναν τις σακούλες και τις ταξινομούσαν. Τα δυο φορτηγά που διατέθηκαν από εταιρεία μεταφορών γέμισαν με κούτες, τσάντες ακόμη και βαλίτσες, ενώ αυτοκίνητα εθελοντών έκαναν αμέτρητες διαδρομές προς τις αποθήκες όπου θα γίνει η ταξινόμηση, διαλογή και τέλος η παράδοση.

No comments:

Post a Comment