Wednesday 3 February 2016

Η Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Βικτώρια

Η Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Βικτώρια, είναι η κεντρική βιβλιοθήκη της πολιτείας της Βικτώρια στην Αυστραλία και βρίσκεται στη Μελβούρνη. Είναι στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλύεται από τις οδούς Swanston, La Trobe, Russell και Little Lonsdale, στο βόρειο μέρος του κέντρου της πόλης. Η βιβλιοθήκη κατέχει πάνω από 2 εκατομμύρια βιβλία και 16.000 δημοσιεύματα, καθώς επίσης περιλαμβάνει και τα ημερολόγια των ιδρυτών της πόλης, των Josh Batman και Pascoe Fawkner, αλλά και σελίδες του Καπετάνιου James Cook, του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, φιλοξενεί τη γνήσια πανοπλία του Ned Kelly


Ιστορία
Το 1853, βγήκε η απόφαση να φτιαχτεί μια βιβλιοθήκη της πολιτείας, υπό την παρακίνηση του
Υποκυβερνήτη Charles La Trobe και του Δικαστή και Σύμβουλου της Βασίλισσας Redmond Barry (Σερ Redmond από το 1860). Υπήρξε ανταγωνισμός για το ποιος θα σχεδιάσει το νέο κτίριο και ο Joseph Reed, που αργότερα σχεδίασε το Δημαρχείο της Μελβούρνης, το Κολέγιο του Ormond και το Βασιλικό Κτήριο Έκθεσης, κέρδισε το διαγωνισμό.
Στις 3 Ιουλίου του 1854, ο πρόσφατα εκλεγμένος Κυβερνήτης Σερ Charles Hotham έβαλε τη θεμέλια λίθο και για τη νέα βιβλιοθήκη και για το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Η βιβλιοθήκη άνοιξε το 1856, με μια συλλογή 3.800 βιβλίων που είχαν επιλεγεί από το Δικαστή Barry και τον Πρόεδρο των Επιμελητών. Ο Augustus H. Tulk, ήταν ο πρώτος βιβλιοθηκάριος και διορίστηκε 3 μήνες μετά το άνοιγμα της βιβλιοθήκης.
Το πρώτο αναγνωστήριο ήταν το Αναγνωστήριο της Βασίλισσας (σήμερα Αίθουσα της Βασίλισσας), το οποίο άνοιξε το 1859. Προσωρινά κτήρια που κατασκευάστηκαν το 1866 για την Διαποικιακή Έκθεση, παρέμειναν σε χρήση μέχρι το 1909, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες για ένα καινούριο παράρτημα που θα σηματοδωτούσε τον εορτασμό του κτηρίου. Το νέο αυτό κτήριο, ήταν η ορόσημη Θολωτή Αίθουσα Ανάγνωσης, που άνοιξε το 1913 και σχεδιάστηκε από τον Norman G. Peebles.
Τα σχέδια για το αρχικό παράρτημα ακυρώθηκαν λόγο έλλειψης χρημάτων και το παράρτημα άλλαξε ώστε να φιλοξενήσει ένα νέο μουσείο, κάτι που έγινε βαθμιαία κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου με ένα κλασσικό στυλ λιτής απογύμνωσης.
Οι αρχικοί φεγγίτες του θόλου τροποποιήθηκαν και καλλύφθηκαν με φύλλα χαλκού το 1959, λόγο διαρροής νερού.
Το συγκρότημα της βιβλιοθήκης φιλοξένησε επίσης και το Μουσείο και την Έκθεση, μέχρι που η Εθνική Έκθεση της Βικτώρια μετακόμισε στην οδό St Kilda στα τέλη του ’60 και το Μουσείο της Μελβούρνης χτίστηκε στους Κήπυος του Κάρλτον τη δεκαετία του ’90.
Η βιβλιοθήκη υποβλήθηκε σε ριζικές ανακαινήσεις μεταξύ 1990 και 2004, που σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες Ancher Mortlock και Woolley. Το πρόγραμμα κόστισε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας. Το αναγνωστήριο έκλεισε το 1999 με σκοπό να γίνει η ανακαίνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας επέστρεψε ο φυσικός φωτισμός. Η αίθοσα μετονομάστηκε σε Αίθουσα La Trobe και ξανάνοιξε το 2003.
Η ανάπλαση περιελάμβανε την κατασκευή ενός αριθμού εκθεσιακών χώρων οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να φιλοξενούν τις μόνιμες εκθέσεις Ο Καθρέφτης του Κόσμου: Βιβλία και Ιδέες κα το Μεταβαλλόμενο Πρόσωπο της Βικτώρια όπως επίσης και μια έκθεση από τη Συλλογή Φωτογραφιών της Έκθεσης Cowen. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανάπλασης, η Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Βικτώρια μπορεί πλέον να θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο.
Το Φεβρουάριο του 2010, η νότια πτέρυγα της βιβλιοθήκης, στην οδό Little Lonsdale ξανάνοιξε με την ονομασία Wheeler Centre, μέρος της πρωτοβουλίας της Μελβούρνης ως πόλης της λογοτεχνίας.
Τον Απρίλιο του 2015 ο Υπουργός Δημιουργικών βιομηχανιών Martin Foley, ανακοίνωσε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2015-16 θα δώσει 55,4 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπλαση της Βιβλιοθήκης της Πολιτείας της Βικτώρια, συμπεριλαμβανομένης της αναπαλαίωσης της Αίθουσας της Βασίλισσας, βεράντας με κήπο στην οροφή, ένα χώρο αφιερωμένο σε παιδιά και νέους και το άνοιγμα 40 τοις εκατό επιπλέον χώρου του κτηρίου για το κοινό.
Προαύλιο, γκαζόν και αγάλματα
Η πρασινάδα μπροστά από την κύρια είσοδο της βιβλιοθήκης στην οδό Swanston είναι δημοφιλής μέρος για κολατσιό, για τους εργαζόμενους και τους μαθητές της πόλης του γειτονικού Πανεπιστημίου RMIT. Ο αρχικά περιφραγμένος από ένα ξύλινο φράχτη, μετά από φράχτη και πύλες κατεργασμένου σιδήρου το 1870μ ο χώρος άνοιξε με τη μετακίνηση του φράχτη το 1939.
Στην είσοδο, υπάρχει ένας αριθμός αγαλμάτων. Ένα ζευγάρι από μπρούντζινα λιοντάρια κοσμούν το
πάρκο από το 1860 μέχρι το 1937. Υπάρχουν τα αγάλματα του Δικαστή Σερ Redmond Barry και Συμβούλου της Βασίλισσας, σχεδιασμένα από τον James Gilbert και κατασκευασμένα από τον Percival Ball, τα οποία τοποθετήθηκαν το 1887. Το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου, από τον Άγγλο γλύπτη Σερ Joseph Edgar Boehm, που τοποθετήθηκε το 1889. Το άγαλμα της Ιωάννας της Λωραίνης, μια ρέπλικα του αγάλματος του Γάλλου γλύπτη Emmanuel Fremiet, που τοποθετήθηκε το 1907 και το άγαλμα του Charles La Trobe, από τον Αυστραλό γλύπτη Peter Corlett, που τοποθετήθηκε το 2006.
Τις Κυριακές, μεταξύ 2:30μμ και 5:30μμ, το προαύλιο της βιβλιοθήκης γίνεται χώρος δημόσιων συζητήσεων, όπου ρήτορες, ο ένας μετά τον άλλο μιλούν για διάφορα θέματα. 

Αναγνωστήρια
Ο Θόλος
Η ορόσημη Αίθουσα του Θολωτού Αναγνωστηρίου, που άνοιξε το 1913 ακι σχεδιάστηκε από το Norman G. Peebles. Το οχτάγωνο σχήμα της σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο βιβλία και μέχρι και 600 αναγνώστες. Έχει διαστάσεις 34,75 μέτρα τόσο σε διάμετρο, όσο και σε ύψος και το μάτι της έχει σχεδόν 5 μέτρα άνοιγμα. Ο θόλος ήταν ο μεγαλύτερος του είδους του στον κόσμο μετά την ολοκλήρωσή του.
Το 1965, η προσάρτηση του Κτηρίου La Trobe άνοιξε για να φιλοξενήσει τη συλλογή Library Australiana, που από τότε μετακόμισε στην Αίθουσα Ανάγνωσης La Trobe.
Το Αναγνωστήριο του Σκακιού
Η βιβλιοθήκη έχει δωμάτιο σκακιού που φιλοξενεί μια ευρεία σειρά από υλικά αφιερωμένα στην ιστορία, μελέτη και πρακτική του σκακιού. Περιέχει μια συλλογή αντικειμένων από τη Συλλογή Σκακιού Anderson, που είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες δημόσιες συλλογές σκσκιού στον κόσμο. Επιπλέον με τα ράφια που περιέχουν μια εκτενή σειρά βιβλίων και περιοδικών σχετικά με το σκάκι, η αίθουσα έχει τραπέζια παιχνιδιού με σκακιέρες και πιόνια και μερικά γυάλινα ντουλάπια που περιέχουν ιστορικά εξαρτήματα σκακιού. Το δωμάτιο είναι δωμάτιο πολλαπλών χρήσεων, που εξυπηρετεί επίσης και για διάβασμα ή μελέτη.
Το Αναγνωστήριο Redmond Barry
Αυτό το μέρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Βιβλιοθήκης. Φιλοξενεί σύγχρονες συλλογές
βιβλίων και περιοδικών. Το κέντρο της αίθουσας έχει υπολογιστές με πρόσβαση στο internet και κοινόχρηστα γραφεία. Ο ημιόροφος έχει βιβλία μεγέθους σελίδας και πιο ανεξάρτητα γραφεία μελέτης. Η οροφή έχει γυάλινα καλλύματα. Το αναγνωστήριο είναι σίγουρα το πιο πολυάσχολο κατά την προ-εξεταστική περίοδο στη Βικτώρια.
Το Αναγνωστήριο των Συλλογών Κληρονομιάς
Η είσοδος σε αυτή την αίθουσα γίνεται μόνο με ραντεβού. Το δωμάτιο αυτό καθ’ εαυτό, δεν αποτελεί συλλογή, αλλά είναι ένα μέρος για να δει κανείς συλλογές από υλικά κληρονομιάς . Υπάρχουν 14 ιστορικοί πολυέλαιοι που κρέμονται από την οροφή και λεπτομερή ανάγλυφα στον τοίχο και την οροφή. Ο τσάντες με τους χάρτες είναι η μόνη συλλογή υλικών που υπάρχουν στην αίθουσα αυτή και είναι στην ουσία φωτοαντίγραφα χαρτών της μητροπολιτικής Μελβούρνης μεταξύ του 1800 και του 1900 και δεν απαιτείτια ραντεβού για να τους δει κανείς.
Το Αναγνωστήριο των Τεχνών
Η βιβλιοθήκη διατηρεί μια εκτενή, παγκόσμιας κλάσσης συλλογή βιβλίων, περιοδικών, καταγραφών και άλλων υλικών που αφορούν την τέχνη, τη μουσική και τις τέχνες του θεάματος. Το δωμάτιο έχει χτιστεί στην αυλή, για αυτό και έχει γωνιώδες σχήμα. Το κεντρικό δωμάτιο περιέχει υπολογιστές, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στους καταλογους της Βιβλιοθήκης, στις βάσεις δεδομένων και στο internet, έχει γραφεία, εκτυπωτή laser, φωτοτυπικό και προβολέα διαφανειών. Επίσης έχει αίθουσα προβολών και ακουσμάτων.
Το αναγνωστήριο της Γενεαλογίας
Βρίσκεται σε μια από τις αυλές. Η αίθουσα έχει μια εκτενή συλλογή από μικροφίλμ και διαφάνειες, τυπωμένες αναφορές, βάσεις δεδομένων και βιογραφίες εύρεσης ανθρώπων. Υπάρχουν αρκετές ευχέρεις, όπως υπολογιστές και εκτυπωτής laser.
Το Αναγνωστήριο των Εφημερίδων
Βρίσκεται σε μια από τις αυλές. Η αίθουσα κατέχει μοκροφίλμ Βικτωριανών, διαπολιτειακών και κάποιων διεθνών εφημερίδων. Υπάρχουν μοντέρνα σκάνερ για μικροφίλμ που βοηθούν τους θαμώνες να σώσουν εικόνες των εφημερίδων σε μονάδες USB. Επίσης, κρατούνται φυσικά αντίγραφα των Βικτωριανών εφημερίδων, αλλά μόνο τριών μηνών. Υπάρχει ένας αριθμός από ευχέριες σε αυτή την αίθουσα που θα σας βοηθήσει με την έρευνά σας.

Συλλογές
Η Εφημερίδα La Trobe
Ιδρύθηκε από τους Φίλους της Βιβλιοθήκης της Βικτώρια το 1968. Με σκοπό να προωθήσει το ενδιαφέρον της συλλογής Library Australiana, το 1998, το Ίδρυμα της Βιβλιοθήκης της Πολιτείας της Βικτώρια, έγινε ο σπόνσορας της εφημερίδας, κάνοντας ικανή την επέκταση της δημοσίευσης σε σημαντικό βαθμό. Από το 2013 δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, κάθε φθινόπωρο και άνοιξη.
Βάσεις Δεδομένων
Πολλές από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων διατείθενται από το σπίτι σε όποιο κάτοικο της
Βικτώρια είναι εγγεγραμμένος ως Χρήστης της Βιβλιοθήκης. Οι βάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν την πλήρη Encyclopedia Britannica, αναφορές σε εγκυκλοπαίδιες και λεξικά του πανεπιστημίου του Oxford, βάσεις δεδομένων περιοδικών διαφόρων θεμάτων και άρθρων δημοσιογράφων, αρχεία εφημερίδων των περισσότερων Αυστραλιανών και διεθνών εφημερίδων από το 2000 και μετά και ειδικευμένα θέματα βάσεων δεδομένων.
Φωτογραφίες
Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 2.000 ρολά φιλμ που περιέχουν τη Μελβούρνη και την πολιτεία της Βικτώρια από τις αρχές του ’70. Αυτές οι 70.000 φωτογραφίες είναι σε διαδικασία ψηφοποιοποίησης για να γίνουν διαθέσιμες στο κοινό. 




Ελληνική μετάφραση για τη Βικιπέδια
Χριστόδουλος Σοφοτάσιος 

No comments:

Post a Comment