Thursday 18 February 2016

Αστρονομική ανακάλυψη από Έλληνα 'Διδυμοτειχίτη' επιστήμονα επιβεβαιώνει τη θεωρία του Αϊνστάιν!

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Αντωνιάδη του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη της Γερμανίας, ανακάλυψε δυαδικό αστρικό σύστημα με τεράστια μάζα, στο οποίο ελέγχθηκε (και επιβεβαιώθηκε) η θεωρία της σχετικότητας για τη βαρυτική ακτινοβολία του Αϊνστάιν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.


Η ανακάλυψη: Βρέθηκε ένα ασυνήθιστο ζευγάρι πολύ πυκνών άστρων που γυρίζουν το ένα γύρω από το άλλο κάθε 2,5 ώρες. Το ένα είχε μάζα 20-30 ηλιακές μάζες και το άλλο πιθανότατα 1-2 ηλιακές μάζες. Το πρώτο εξελίχθηκε γρήγορα και σχημάτισε τον αστέρα νετρονίων και το δεύτερο πιο αργά και, αφού μετέφερε μέρος της μάζας του στον πρώτο, εξελίχθηκε στον "λευκό νάνο". Είναι δηλαδή το απομεινάρι κάποιου παλαιότερου άστρου σαν τον Ήλιο, που σταδιακά γέρασε, έχασε τα εξωτερικά στρώματά του και άρχισε να ψύχεται.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης παρατήρησε ως διδακτορικός φοιτητής το δυαδικό αστρικό σύστημα με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και, όπως είπε, ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων έχει τη μεγαλύτερη μάζα από οποιαδήποτε άλλο άστρο πάλσαρ έχει ποτέ ανακαλυφθεί.

Έτσι, τα πολύ ισχυρά βαρυτικά πεδία του αστρικού συστήματος αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να ελεγχθεί η θεωρία βαρύτητας του Αϊνστάιν.

Τι προέκυψε τελικά:
Ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον, οι ερευνητές μέτρησαν μια αλλαγή στην τροχιά του λευκού νάνου της τάξης των οκτώ εκατομμυριοστών του δευτερολέπτου ανά έτος, ακριβώς όσο προβλέπει η θεωρία του Αϊνστάιν.

Ο Αϊνστάιν είχε προτείνει τη γενική σχετικότητα το 1915 και αυτή έκτοτε έχει κατά καιρούς επιβεβαιωθεί σε διάφορες συνθήκες, αλλά ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτό να συμφιλιωθεί με την άλλη μεγάλη θεωρία της φυσικής, την κβαντομηχανική.

[ Η κβαντομηχανική περιγράφει τις τρεις γνωστές δυνάμεις στο μικρόκοσμο - ηλεκτρομαγνητική, ασθενής πυρηνική και ισχυρή πυρηνική δύναμη - και η γενική σχετικότητα περιγράφει τη βαρύτητα στο μακρόκοσμο, η οποία αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι ο χωροχρόνος είναι καμπυλωμένος λόγω της παρουσίας μάζας ]

CV: Ο Γιάννης Αντωνιάδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από τον Μάρτιο του 2010 είναι διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, ειδικευόμενος στην αναζήτηση και μελέτη δυαδικών αστρικών συστημάτων πάλσαρ, χρησιμοποιώντας οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
 

No comments:

Post a Comment