Monday 18 January 2016

Η Ροτόντα, ο υπουργός Μπαλτάς, η πολυπολιτισμικότητα και τα …καλλιστεία

Ο υπουργός (πολυ)Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς τα έβαλε, μετά τα γλυπτά του Παρθενώνα και με τη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης.
«Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυπολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα. Υπάρχει μια τερατώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας», βροντοφωνάζει ο υπουργός Πολιτισμού.


Ο κ. Μπαλτάς μάλιστα δήλωσε πως η Ροτόντα λειτουργεί ως χριστιανικός ναός 12 φορές τον χρόνο, αλλά ο ίδιος δεν θα είχε καμία αντίρρηση να λειτουργήσει και ως τζαμί, καθώς, όπως είπε η Ροτόντα «…είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης- περίτρανο δείγμα πολυπολιτισμικότητας».

Ο κ. Μπαλτάς επανέλαβε πως “ουδέποτε υπέγραψα απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στο μνημείο της Ροτόντας” καθώς και την προϋπάρχουσα απόφαση (από το 1999 με υπογραφή του προκατόχου του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου) σύμφωνα με την οποία το μνημείο λειτουργεί και ως ναός μια Κυριακή κάθε μήνα (12 φορές το χρόνο).

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Ροτόντα κτίστηκε ως ναός του Δία, ή μαυσωλείο του Γαλέριου τον 4ο αι. μ.Χ., αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τους σκοπούς αυτούς. Αργότερα έγινε χριστιανικός ναός, αρχικά των Αγίων Ασωμάτων και κατόπιν του Αγ. Γεωργίου και παρέμεινε για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Μόλις τα 1590 οι Τούρκοι – κατακτητές, όχι καλεσμένοι – την μετέτρεψαν σε τζαμί. Το γεγονός λοιπόν ότι ο κατακτητής βεβηλώνει έναν ιερό χώρο του κατακτημένου δεν συνιστά απόδειξη πολυπολιτισμικότητας, αλλά τουρκικής βαρβαρότητας.

Τώρα το πώς ο κ. υπουργός θα μπορέσει να δημιουργήσει έναν «πολυχώρο» θεάματος ο οποίος θα μπορεί να λειτουργεί και ως χριστιανικός ναός και ως τζαμί, είναι κάτι που μας ξεπερνά. Προτείνουμε παράλληλα να δοθεί και μια γωνιά στους μοναχούς Σαολίν και στους ιερείς τους Σίντο και γιατί όχι, την ίδια ώρα να διοργανώσει και καλλιστεία εκεί. Πολύ θα το εκτιμήσουν οι μετέχοντες στην προσευχή του τζαμιού, έκαστη Παρασκευή.

ΠΚ


Πηγή:  mignatiou.com

No comments:

Post a Comment