Friday 1 January 2016

Κάποτε μια συζήτηση με τον Yousaf...

Το βράδυ της Ανάστασης του 2014 ήμουν στη δουλειά. Πιάσαμε κουβέντα με ένα πολύ καλο παιδί. Πακιστανός στην καταγωγή. Yousaf τον λέγανε. Μιλήσαμε για πολλά πράγματα. Κάπου εκεί στην κουβέντα μας λοιπόν, ήρθε και το θέμα της Ελλάδας. Κάποια στιγμή ο Yousaf μου λέει:
"Ακούω στις ειδήσεις πως οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δεν θέλουν να δουλέψουν". Πριν προλάβει κάποιος και αρχίζει να σκέφτεται ποσο καθίκι είναι ο Yousaf, να σας πω, ότι ο άνθρωπος αυτός απλώς το ανάφερε για να μου κάνει πασα στην ουσία, να μιλήσω για αυτό το θέμα. Ήθελε να μάθει τι στο διάολο γίνεται και τα ΜΜΕ μας έχουν καταπατήσει τόσο. Ξέρει ότι κάτι δεν κολλάει στην ιστορία και ήθελε τη γνώμη κάποιου που έχει ζήσει την κατάσταση εκεί. Δεν πέταξε κακία λοιπόν, αλλα ζήτησε τη γνώμη μου. Και συνεχίζω:

Έχω ακούσει δεκάδες φορες αυτήν ακριβώς τη φράση: "Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δεν θέλουν να δουλέψουν". Από άτομα σε προηγούμενες δουλειές. Από άτομα σε θέσεις αρκετά ψηλά στη δουλειά τους, από άτομα σαν εσένα και εμενα, από κάθε είδους άτομα. Αυτήν ακριβώς τη φράση φιλε: "Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δεν θέλουν να δουλέψουν". Είναι μια εξήγηση που έχει δοθεί από τα ΜΜΕ για την παρούσα κατάσταση της χώρας μας. Η άλλη εξήγηση που δίνεται και πάλι από τα ΜΜΕ είναι: "οι Έλληνες δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους". Δυο φράσεις φιλε, δυο απλές εξηγήσεις και τέλος. Το πρόβλημα έχει βρεθεί. Ο λαός είναι ο υπαίτιος για ότι του συμβαίνει, επειδή είναι τεμπέλης και δεν θέλει να πληρώσει φόρους. Δυο φράσεις που διαδίδονται εύκολα, βγάζουν νόημα στο όλο πρόβλημα, δικαιώνουν απόλυτα την κατάσταση της Ελλάδας και τέλος!
Εδώ να πω, ότι πιστεύω απόλυτα ένα μέρος των κατηγοριών. Ότι εμείς, ως λαός είμαστε υπεύθυνοι για εδώ που φτάσαμε. Όχι όμως για το ότι είμαστε τεμπέληδες και για το ότι δεν θέλαμε να πληρώσουμε φόρους. Αλλα γιατί ψηφίζαμε τόσα χρονια, αυτούς που ψηφίζαμε. Παρόλα τα σκάνδαλα, παρόλα τα ψέματα, παρόλες τις μίζες, παρόλη την ξεφτίλα, εμείς εκεί. Δίναμε την ψήφο μας, για να μπούμε όλοι στο δημόσιο, για να πιάσουμε την καλή, για να βρούμε καμια άκρη, για να μπούμε και εμείς στο σύστημα που είναι βρώμικο. Το πρόβλημα μας, δεν ήταν πως θα απαλλαγούμε από τη βρωμιά, αλλα πως θα μπορέσουμε να μπούμε στη βρωμιά! Πάει αυτό. Στο θέμα μας τώρα:

Η τεμπελιά και η απουσία παράδοσης φορων λοιπόν, είναι η βασική (και ίσως η μονη) αιτία για όλο τον κόσμο, που η Ελλάδα έπιασε πάτο. Στο Yousaf λοιπόν, εξήγησα τα παρακάτω: Ότι τα πράγματα δεν έχουν να κάνουν με την τεμπελιά. Αν μάλιστα μπορούσα να τον πάρω και να τον πάω αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θα του έδειχνα ανθρώπους οι οποιοι δούλεψαν πολύ σκληρά στη ζωή τους. Θυμάμαι ακόμα μια φράση που μου είχε πει ο πατέρας μου όταν συζητάγαμε πριν χρονια για το αν είναι καλή ιδέα η όχι να μεταναστεύσω στην Αυστραλία. Είχε φέρει κάποιες αντιρρήσεις μετά φόβων, όπως κάθε λογικός άνθρωπος. Στην ερώτηση μου λοιπόν, για το αν πίστευε ότι κάποια στιγμή θα έστρωναν τα πράγματα κάποτε στην Ελλάδα, μου απάντησε: "Τι να στρώσουν αγόρι μου? Θα χειροτερέψουν και θα έρθουν μαύρες μέρες! Δούλευα μια ζωή σαν το σκυλί, για να πεινάσω τώρα στα γεράματα!" Εκεί έμεινα κόκκαλο! Γιατί, όπως και πολλοί γονείς σας, θείοι σας, συγγενείς σας, ξέρετε πολύ καλά ότι έτσι έγινε: δούλεψαν σαν τα σκυλιά στη ζωή τους για να καταφέρουν ότι κατάφεραν. Σίγουρα η δικη μας γενιά, δε γνώρισε πεινα, πόλεμο κλπ. Δεν είδε μαύρες μέρες. Σίγουρα έχουμε τεμπέληδες. Πολλούς. Αλλα σε καμια περίπτωση τόσους που μας δίνεται ο τίτλος του ΤΕΜΠΕΛΗ! Δεν έχει τεμπέληδες στην Αμερική? Στη Γερμανία? Στην Ινδία? Στην Αφρική? Η μήπως δεν έχει τεμπέληδες στην Αυστραλία? Για την Αυστραλία μάλιστα, θα έδινα τον τίτλο του τεμπέλη! Ναι ok, ξέρω, ακούγεται ίσως άδικο γιατί αν ήταν τεμπέληδες δεν θα είχαν καταφέρει ότι κατάφεραν. Αλλα μην ξεχνάτε ότι, όσα κατάφεραν, έγιναν λόγο σκληρής δουλειάς της προηγουμενης γενιάς. Η δικη μας αντίστοιχη γενιά εδώ στην Αυστραλία τώρα χτίζει. Κάτσε να δούμε τι θα καταφέρει σε 20 χρονια που θα απωλέσει τα όπλα και μετά θα κάνουμε τον απολογισμό. Όχι ακόμα!

Εξήγησα στο φίλο μου, ότι υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν πολύ σκληρά για το μεροκάματο. Ναι, στη δικη μας γενιά ξεφύγαμε αρκετά, θέλοντας να έχουμε μεγάλο σπίτι, ακριβό αμάξι με πολλά πολλά άλογα και μοτοσικλέτα με ακόμα περισσότερα! Για ρίξε μια ματιά σε όλο τον κόσμο (τον αναπτυγμένο τουλάχιστον) και πες μου αν υπάρχει κάποιος που να μην τα θέλει όλα αυτά! Όλοι τα θέλουν. Απλώς υπάρχουν οι ρεαλιστές, που λένε "θα το προσπαθήσω και αν τα καταφέρω έχει καλώς" και οι ονειροπαρμένοι, που λένε "παίρνω λιγότερα από όσα δίνω για δάνειο για το αμάξι, αλλα θα το πάρω για να έχω καλύτερο από του γείτονα"!!! Παντού γίνεται αυτό. Απλώς αποφασίζεις μεριά!

Για το θέμα των φορων από την άλλη, έχουν βομβαρδίσει τον κόσμο με την ιδέα ότι δε θέλαμε να πληρώσουμε φόρους. Λες και είχαμε αυτή την επιλογή! Μας είχαν τεντώσει στους ελεγχους! Επίσης το ΦΠΑ δεν ήταν 10% που είναι στην Αυστραλία, αλλά 18%. Τώρα έχει πάει 23%!!! Όταν τα ακούνε αυτά εδώ, τρελαίνονται!!! Δηλαδή το ένα τέταρτο του εισοδήματος σου, στο παίρνει το κράτος. Όχι το ένα δέκατο φιλε μου, αλλα το ένα τέταρτο. Μεγάλη διαφορα, δε νομίζεις? Για να μην πάμε στο εισόδημα από ενοίκιο που είναι 30%!!!!!!! Αστο τώρα!!! Και πάλι γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί που δεν πλήρωναν φόρους, αποφεύγανε να δηλώσουν όλο το εισόδημα. Αυτοί όμως που απέφευγαν του κερατα, ήταν οι λεφτάδες που τα είχαν κάνει πλακάκια με τους πολιτικούς. Τάιζαν τους πολιτικούς, και οι πολιτικοί τάιζαν αυτούς με το να τους χαρίζουν τους φόρους! Με τον A η B τρόπο! Το ψάρι φιλε μου βρωμαει πάντα από το κεφάλι! Ποτε από την ουρα! Αν θες να βρείς τα αιτια αποτυχίας μιας εταιρείας, θα πας κατευθείαν στο διευθυντή. Θα τσεκάρεις τι λάθη έκανε και την έριξε στην πτώχευση. Δεν είδα ποτε κανέναν να πάει στον εργάτη και να ψάχνει να βρει για ποιο λόγο πάτωσε η εταιρεία. Και στη δικη μας περίπτωση λοιπόν, θα πρέπει να κοιτάξουν τους πολιτικούς. Που είχαν την πίτα, είχαν και το μαχαίρι. Και σου έλεγαν "Κοίτα, εγώ έχω το φαγητό. Αλλα για να το πάρεις, θα πρέπει να με ψηφήσεις. Αν το κανεις, θα φας καλά. Αν όχι... τότε...." Και έπεφτες και εσύ σε αυτό τον εκβιασμό. Ψήφιζες για να "φας καλά." Δεν έτρωγες καν τις περισσότερες φορες, αλλα εκεί! Μπας και! Και έπεφτες σε αυτό τον φαύλο κύκλο, ολοένα και περισσότερο. Και έλπιζες... και έλπιζες. Καμια φορα που άρπαζες καμια καλή μερίδα (θέση στο δημόσιο πχ), έπαιρνες τα πάνω σου και πίστευες ακόμα περισσότερο. Και έλπιζες ακόμα πιο πολύ! Ήξερες ότι οι μαύρες μέρες έρχονται, αλλα είχες υποδουλωθεί πλέον! Είχες βολευτεί σε αυτή την κατάσταση και δε σε ένοιαζε. Πολλές φορες που αναλογιζόσουν το κακό που έρχεται έλεγες: "A μπα. Σιγά μωρέ, είμαστε στην Ευρώπη τώρα!" Ήσουν. Είσαι ακόμα. Αλλα μάντεψε? Δεν είσαι ακριβώς!Αυτή την κουβέντα είχαμε με τον Yousaf βραδυ Mεγάλου Σαββάτου λοιπόν. Φάνηκε ότι κατανόησε τα όσα του είπα και ότι άκουσε και την άλλη πλευρά! Όταν στο τέλος με ρώτησε για ποιο λόγο πιστεύω ότι έγιναν όλα όσα έγιναν στην ωραία μας Ελλάδα, του απάντησα "Για τον ορυκτό πλούτο της. Για να τον φάνε κοψοχρονιά οι επιτήδειοι". Όσο για το αν και ποσο τεμπέληδες είμαστε ή για το αν πληρώναμε φόρους η όχι... δεκάρα δε δίνουν αυτοί. Είναι άλλος ένας τρόπος για να μειώσουν το Έθνος και να του κόψουν την περηφάνια και τη δύναμη να αγωνιστεί εναντίον τους. Αν ποτέ συναντήσετε κανένα Yousaf και εσείς, μη διστάσετε να συνεχίσετε κουβέντα σχετική με το θέμα. Εξηγήστε του! Πάντα με καλο τρόπο, χωρίς φωνές και διαμαρτυρίες. Το 99% των ανθρώπων που θα σας ρωτήσουν για το θέμα της Ελλάδας, να θυμάστε, ότι δε γνωρίζουν τι γίνεται και έχουν γνώμη μονο από τα ΜΜΕ!

No comments:

Post a Comment