Thursday 31 December 2015

Η ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

 Είναι γεγονός πως κάθε φορά που κάποιος μεταναστεύει σε μια χώρα όπως η Αυστραλία, πρέπει να αλλάξει κάποιες συνήθειες. Μια από αυτές, που κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο να αλλαχτεί, είναι η οδηγική συνήθεια. Μην ξεχνάτε πως στην Ελλάδα οδηγούν αντίθετα από ότι εδώ.
Και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο θα συμβούλευα κάποιον νεοφερμένο να σκεφτεί καλά πριν αρχίσει την οδήγηση εδώ. Οι νόμοι είναι πολύ πιο αυστηροί και εφαρμόζονται. Η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και η παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη, είναι κάτι που τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο και πόντους στο δίπλωμα. Όπως και το να μιλάει κάποιος στο κινητό του εν ώρα οδήγησης. Αλλά αυτά είναι τα απλά πράγματα. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στον τρόπο οδήγησης που θα συνιστούσα να τους διαβάσετε καλά πιο κάτω. Θα προσπαθήσω με σχεδιαγράμματα να δείξω όσο πιο αναλυτικά μπορώ το θέμα της οδηγικής συνήθειας εδώ. 
Μια καλή συμβουλή για όσους ήρθαν πρόσφατα, αλλά και για αυτούς που σχεδιάζουν να έρθουν: 
ΜΗΝ μπείτε κατ' ευθείαν στη διαδικασία της οδήγησης εδώ. Σε καμιά περίπτωση, μη νομίσετε ότι επειδή έχετε χρόνια οδηγικής εμπηρείας στην Ελλάδα, αυτό θα κάνει εύκολα τα πράγματα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οδηγούν στην αντίθετη πλευρά του δρόμου εδώ. Η είσοδος σε κυκλική πορεία, τα φανάρια για τους πεζούς, η οδήγηση ανάμεσα σε τραμ και πολλά άλλα, κάνουν την οδήγηση -για την αρχή τουλάχιστον- περίπλοκη. Θα σας συνιστούσα να κάνετε ότι έκανα εγώ όταν πρωτοήρθα:
Μπείτε ως συνοδηγός σε κάθε ευκαιρία για τουλάχιστον 3 μήνες πριν οδηγήσετε. Καθώς είστε συνοδηγός, παρακολουθείστε στενά τις ενέργειες του οδηγού, σαν να είστε εσείς αυτός. Αν ο οδηγός κάνει κάτι το οποίο εσείς δεν αντιλαμβάνεστε το λόγο (π.χ. επειδή σταμάτησε δίπλα και πίσω από το τραμ ενώ έχετε πράσινο φανάρι), τότε ρωτήστε τον οδηγό για το λόγο. Μάθετε με λίγα λόγια από αυτούς που γνωρίζουν. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος και θα σας γλυτώσει από πολλές συμφορές.          

No comments:

Post a Comment